dimarts, 12 de gener del 2016

Drames artístics



(Habitació sòbria, parets blanques, la claror del dia entra per la finestra. La Flors jau al llit amb la son com a acompanyant i, mentre s’estira els músculs com una gata, es menteix: “només cinc minuts més, només cinc minuts més...”. De sobte, l’Enversa, obre d’una revolada la porta.)
 
ENVERSA: És horrible!!

FLORS: Guè... paza...? (Diu encara endormiscada, amb la veu pastosa.)

ENVERSA: T’has assabentat de l’últim enrenou comiquer?

FLORS: (Resignada, s’asseu al llit i s’aparta les llaganyes.) Allò que Angulema passa de les dones i que a sobre dóna males excuses?

ENVERSA: No, em refereixo a una cosa més recent.

FLORS: Hmmmm... doncs no hi caic.

ENVERSA: Ficòmic ha tornat a fer una de les seves.

FLORS: Un altre cop?! És que no n’aprenen o què?! Quina mandra de gent... (badalla) I digue’m, què ha sigut aquesta vegada?

ENVERSA: Per al Saló del Còmic pretenen fer un “Espai d’Autors” on només hi pugui acudir (pagant) gent que ha vist la seva obra publicada en paper per una editorial, però a la vegada no se’ls deixa dur aquest material. Tampoc merxandatge propi ni obres basades en d’altres... Ni tan sols antologies 100% originals de diversos autors!

Imatge treta del twitter de la @LauraKjoge

FLORS: Ep, ep, ep! Para el carro! Això és massa informació per al meu cervellet acabat de llevar... i ho saps. Argh, si algú supera en crueltat a Ficòmic, ets tu.

ENVERSA: Aquí t’has passat.

FLORS: Ho sé (reconeix, traient la llengua, tota múrria), tens raó, perdona. (Curt silenci mentre es miren fixament als ulls.) Llavors... m’estàs dient que Ficòmic ha perdut la vergonya i no li importa que se li vegi el llautó. Perquè amb aquesta actitud denota clarament que no li interessa ni el còmic ni els artistes. Només els calés. Que ja està bé que li agradin els diners; a mi també m’agraden.

ENVERSA: Però és que això no m’encaixa. A la pàgina web oficial no he sabut trobat cap espai dedicat a informar sobre Ficòmic ni sobre les seves metes, però al seu Facebook diu que la seva finalitat és “la promoció de la historieta” i que és una entitat sense ànim de lucre”. Si, en un principi, no tenen com a objectiu els diners i, en canvi, pretenen promocionar el còmic, no és un pèl contradictori, tot plegat?

Captura del Facebook de Ficòmic

FLORS: I jo què sé, acabo de llevar-me!... Si és cert que no té ànim de lucre, no sé per on agafar-ho. Per què posar tantes traves als amateurs? Per què pretendre que artistes consagrats paguin per un lloc, quan poden ser convidats amb tots els honors pel Saló? Res no té sentit. (Fa el gest de la pistola amb les mans i fa veure que es dispara al cap.)

ENVERSA: És una gran vergonya que l’entitat que organitza les fires més grans d’Espanya dedicades, d’una banda, al còmic en general i, de l’altra, al manga en particular, talli les ales als aspirants a autors de còmic d’aquesta manera. És així com es fomenta la indústria?

FLORS: Tenen una visió a molt curt termini i no veuen que, a llarg termini, això els perjudica, ja que a la llarga suposa una pèrdua increïble de talent... (Es queda uns segons en blanc, com si estigués encaixant les peces d’un trencaclosques, fent gestos amb les mans al voltant del cap). Oh, espera, espera: mira què més hi posa al Facebook: que a Ficòmic “estan representats els Gremis dEditors, Distribuidors i Llibreters de Catalunya”. Això no diu gaire a favor del sector del còmic a Catalunya... ara ja no només veiem que és Ficòmic, sinó diversos productors, distribuidors i venedors al detall.

ENVERSA: Bufa, quin mal rotllo. Així doncs resulta lògicament trist que a Ficòmic els autors li resultin més aviat indiferents quan ha de representar els drets de tres branques més o menys poderoses de la indústria a les quals moltes vegades els... costa posar-se d’acord, per dir-ho suaument. És un lobby de lobbies on els autors no estan representats per enlloc i, com a part dèbil de la cadena, fan amb ells el que volen.

FLORS: Estàs insinuant que una possible solució seria que els autors tinguessin representació a Ficòmic? I com ho podrien aconseguir si als lobbies que integren Ficòmic ja els va bé aquesta situació?

ENVERSA: Doncs amb una protesta molt forta per part dels autors i un boicot bestial, que, de ser possible, estigués recolzat per autors considerats emminències del còmic. Em sap greu pensar que les meres bones maneres no ajuden en res, en aquests casos. Si tot fos tan senzill, als autors se’ls respectaria sempre. Al cap i a la fi, protestant fortament és com es va pseudoarreglar el tema d’Angulema que comentaves abans.

FLORS: Aaaaai... (es deixa caure al llit) amb tot aquest tema sembla que, pretesament, Ficòmic vulgui provocar allò que va dir no sé qui de “Que parlin de mi, bé o malament, però que en parlin.” i sembla que ho han aconseguit.

ENVERSA: Sí, i em bull la sang, però callar és encara pitjor.

FLORS: Ho sé, estimada, i és per això que m’esforço en escoltar les teves sàvies paraules encara quan no he esmorzat res. Fem una xocolata mentre seguim amb la conversa?

ENVERSA: Sí, encantadora.

(Es fan un petó amorós i se’n van a preparar la xocolata.)